"Som veľmi rád, že nám cukrovarnícka vertikála funguje a zabezpečuje
prakticky plnú potravinovú sebestačnosť v komodite cukor. Cukru máme tak
dostatok, za relatívne primerané ceny. V Európe sú totiž krajiny, kde
je nedostatok cukru a kde ceny pre spotrebiteľov vyleteli nahor. Je
dôležité, aby sme do budúcnosti udržali túto dodávateľsko-odberateľskú
vertikálu," priblížil Vlčan.
Podľa predsedu Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Roberta
Kovácsa sa niekedy cukrová repa pestovala v SR na ploche okolo 55.000
ha. "Cieľom je pestovať ju na ploche okolo 22.500 ha. Mali sme
niekedy 10 cukrovarov. Dnes nám na Slovensku zostali len dva. Napriek
tomu, že sú len dva, zabezpečujú potravinovú sebestačnosť SR v cukre a
dokážu vyrobiť okolo 160.000 až 175.000 ton cukru ročne," poznamenal predseda ZPCR SR.
Úrody sa podľa Kovácsových informácií pohybujú na úrovni okolo 56 ton (t) z hektára, v minulosti boli na úrovni až 62 t/ha. "Cukornatosť
bude v tomto roku na hodnote 15,8 %, štandardne sa pohybuje na úrovni
asi 16 %. Vertikála cukru primárne aj sekundárne zabezpečuje prácu pre
približne 3000 ľudí. Do pokladnice štátu generuje sektor cukru pri
podpore 10 až 12 miliónov eur sumu 42 miliónov eur ročne," zdôraznil Kovács.
"Krajiny ako Maďarsko, Chorvátsko, Grécko, aj Poľsko zažili toto leto
nedostatok cukru. Slovensko ho nezažilo, pretože tu máme funkčnú
vertikálu cukru, ktorá sebestačnosť v cukre dokáže zabezpečiť aj v takom
suchom roku, akým bol rok 2022. Slovensko má dostatočné zdroje, aby
pokrylo svoju spotrebu," doplnil predseda SCS Michal Abelovič.